Funktionsrätt Sverige kräver att regeringen agerar

Lars OhlyHela assistansreformen är hotad om Försäkringskassan genomför den tolkning av HFD-domen som de beskriver i sitt brev till regeringen, säger Funktionsrätt Sverige i ett pressmeddelande.
Tiotusentals människor kommer att påverkas om domen får genomslag. De förtjänar att få veta hur regeringen tänker agera för lösa detta, säger Lars Ohly, Ordförande i Funktionsrätt Sverige.

HFD-domen kom i juni

Den 13 juni kom en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen, HFD, som sade att transporter till/från fritidsaktiviteter inte berättigar till personlig assistans i form av andra personliga behov, om det inte föreligger ett kvalificerat hjälpbehov.

Stora konsekvenser enligt kassan

Försäkringskassan har i ett brev till regeringen sagt att detta innebär att all väntetid och beredskap försvinner. Assistans för tid mellan preciserade hjälpbehov försvinner. Assistanstid för städning, inköp och liknande uppgifter, kan komma att ersättas med hemtjänst.

Bara regeringen kan stoppa detta

Enligt Funktionsrätt Sverige skulle Försäkringskassans tolkning exempelvis innebära att man inte kan ha sin assistent med sig när man utövar fritidsaktiviteter, går på möten eller idkar annan verksamhet utanför hemmet. Det kommer att innebära att det inte längre finns någon personlig assistans att tala om, sägs det i pressmeddelandet.
– Den enda instans som kan dra i nödbromsen, som kan göra något åt det akuta läget är regeringen. Funktionsrätt Sverige kräver nu att regeringen agerar. Vi kräver att man utfärdar ett nödstopp i de besinningslösa försämringarna av personlig assistans, till den statliga översynen är klar, säger Lars Ohly i pressmeddelandet.


Vidare läsning

Pressmeddelande: Regeringen måste ta bladet från munnen när det gäller personlig assistans

Lars Ohly intervjuas på Tv4 tillsammans med assistansanvänadren Annika Taesler

Skicka sidan till: