läs skrivbordsversionen istället
Försäkringskassans analys av föräldraavdraget försöker visa att det bara har blivit lite sämre för barnen efter reformen Stärkt assistans, trots att syftet var att det skulle bli bättre, säger Cecilia Blanck.
– De 61 barn som enligt kassans rapport inte fick assistansersättning pga föräldraavdraget hade antagligen beviljats det före lagändringen 2023.
Försäkringskassans analys är ett svar på ett regeringsuppdrag om att följa upp och analysera hur regeländringen om ett schabloniserat föräldraavdrag påverkat utfallet av rätten till assistansersättning. Rapporten säger bland annat att 9 av 10 barn som fick avslag hade fått det även om inget föräldraavdrag gjorts. För 10 % av avslagen, vilket motsvarade 61 barn, gjorde föräldraavdraget att det blev avslag.
Cecilia Blanck anser att rapporten har fel fokus och att regeringen istället borde ställt frågan: Hur många barn skulle ha fått assistans om Stärkt assistans fungerat som det var tänkt, dvs att hela barnets stödbehov räknas med i bedömningen före föräldraavdraget?
– Det vi kritiserat är att Försäkringskassan räknar bort behov som de anser ingår i normalt föräldraansvar relaterat till barnets ålder, INNAN de gör föräldraavdraget. Den frågan berörs bara som hastigast utan någon djupare analys.
I rapporten sägs det att för nio av tio avslag hade föräldraavdraget ingen avgörande betydelse. Det borde betyda att dessa barn hade fått avslag även innan reformen Stärkt assistans trädde i kraft 1 jan 2023, säger Cecilia Blanck.
– Vi ska komma ihåg att alltför många avslag sågs som ett problem av dåvarande S-regeringen och Januaripartierna. Stärkt assistansreformen genomfördes för att öka möjligheterna att beviljas personlig assistans.
Cecilia Blanck pekar sedan på de 10 % av avslagen (61 barn) där kassans rapport säger att föräldraavdraget var orsaken till att de hamnade under 20 tim grundläggande behov/vecka.
– Det bör betyda att för dessa 61 barn har reformen Stärkt assistans inneburit en försämring. Här tillkommer också ett okänt antal barn i kommunerna som också drabbats av dubbla föräldraavdrag.
I nästan hälften av avslagsbesluten blev de grundläggande behoven 0 tim/vecka efter föräldraavdraget. Men det är inte föräldraavdragets fel, säger Cecilia Blanck.
– Nej, problemet är att Försäkringskassan gör ett ”åldersavdrag” innan de gör föräldraavdraget.
Att Försäkringskassan anser att föräldraavdraget bara ska dras från behov som beror på funktionsnedsättningen och inte från behov som beror på ålder har kritiserats av både Fredrik Malmberg som ledde utredningen Stärkt assistans och Lena Hallengren som skrev propositionen. Båda säger att tanken var att föräldraavdraget ska dras från barnets totala hjälpbehov, inkluderat behov som beror på ålder. Detta är anmärkningsvärt säger Cecilia Blanck.
– Man kunde tro att det skulle spela roll vad utredaren själv, ansvarig minister och nu också flera kammarrätter anser, men kassan tycks fast beslutna att deras tolkning är den enda möjliga.
Om det finns en förväntan att ännu fler barn ska beviljas assistans krävs det enligt Försäkringskassans rapport ändringar av föräldraavdraget men även av rätten till assistansersättning och vad som är grundläggande behov. Cecilia Blanck säger att det är uppenbart att det behövs lagändringar för att rätta till det som blev fel.
– Det slog vi larm om för ett och ett halvt år sedan. Det fanns en del annat som regeringen snabbt kunde gjort för att på kort sikt mildra konsekvenserna av fiaskot, tex att nolla ut föräldraavdraget. Det hade i alla fall räddat de 61 barn som Försäkringskassan nu skriver om.
Känner ni att ni får någon respons från politikerna?
– Flera partier visar engagemang för frågan, men ingenting händer från regeringens håll, den egna analys av föräldraavdraget de talade om i våras har inte synts till. Jag kommer inte ifrån känslan av att man förhalar detta för att slippa kostnaderna, säger Cecilia Blanck.
Rapport – Analysera utfallet av schabloniserat föräldraavdrag inom assistansersättningen (Svar på regeringsuppdrag)
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.