1 april 2025
Eftersom det är 1 april idag så ger vi en sammanfattning av vad som skulle kunna hända inom personlig assistans ...
”Assistansberättigad söker assistent” på TV4
Med inspiration från Bonde söker fru i TV4 lanserar TV4 en ny realityshow där assistenter får träffa och provjobba hos assistansberättigade direkt i TV-rutan.
Vi tror att detta kommer att ge en ny dimension till assistansen, säger Mikael Stridshammar på TV4.
– Tänk dig att få hjälp av olika personer varje veckodag med morgonrutinerna och sedan kunna välja en av dem till din assistent.
Projektet har redan väckt starka reaktioner. Detta är ett hån mot brukare och professionella assistenter, säger Ingegerd Halldorff, Ombudsman för fackföreningen Assistenterna.
– Att tro att sökande från gatan utan utbildning eller erfarenhet kan ersätta kvalificerad personal är oansvarigt.
Assistansberättigade är kluvna till projektet, Smyrna Sellsman från Skåne ser det som ett exempel på hur regeringen exploaterar människors utsatthet.
– De vill bara skapa billig underhållning.
Assistansanvändaren Bengt Anders Hallingsson ser det däremot som en möjlighet att kunna välja mellan många motiverade assistenter.
– Jag har anmält mig redan idag.
Trots kritiken verkar TV4 beslutna att fortsätta med projektet. Vi ser detta som en win-win-situation, säger Mikael Stridshammar.
– De assistansberättigade får spännande möten och de arbetssökande får en chans att visa en ny sida av sig själva.
Donald Trump inför 50 % tull på assistans utförd i USA
Donald Trump meddelade precis att USA kommer att ta ut en tull på 50 % på all personlig assistans som utförs i USA av svenska assistansanordnare och kommuner.
Beloppet kommer att tas i form av 50 % av assistansersättningens timbelopp, för de assistanstimmar som används när assistansen utförs i USA eller på flygplan inom USA:s luftrum. Pengarna kommer att krävas direkt från Försäkringskassan, säger Lyndon Paramount, på USA:s utrikesdepartement.
– Om Sverige inför motsvarande tullar på assistans från USA som utförs i Sverige, kommer vi direkt svara med en höjning till 100 % av assistansersättningens timbelopp, säger Lyndon Paramount.
Nytt pilotprojekt: Elscootrar hjälper personliga assistenter hinna med snabba rullstolar
Personliga assistenter klarar inte att springa lika fort som de nya självkörande rullstolar som blivit populära bland assistansanvändare. Assistenter får därför nu låna elscootrar under arbetstid.
Den självkörande rullstolen Scoot 5000, som lanserades till jul och kan nå hastigheter upp till 25 km/h och även användas i rulltrappor, har revolutionerat mobiliteten för många assistansanvändare. Många har kunnat minska sin användning av färdtjänst avsevärt. Men en oväntad utmaning har uppstått: personliga assistenter har svårt att hänga med i de höga hastigheterna. Ove Framlund är projektledare på Transportstyrelsen.
– Vi har fått rapporter om att assistenter är för långsamma. Enstaka kan hålla 25 km/h i korta spurter, men de flesta kan det inte.
För att lösa detta problem har Transportstyrelsen i samarbete med flera kommuner initierat ett pilotprojekt där personliga assistenter i Stockholm, Göteborg och Malmö erbjuds gratis hyra av elscootrar under arbetstid. Elscootrarna är utrustade med GPS och har en maxhastighet på 25 km/h för att göra det möjligt för assistenter att hålla samma takt som Scoot 5000.
Att brukare kommer fram i god tid och att assistenterna kan ge dem det stöd de behöver är av yttersta vikt, säger transportminister Helena Åkertåg.
– Detta är ett steg mot att skapa en mer hållbar och effektiv assistansverksamhet. Pilotprojektet kommer att utvärderas efter sex månader, och om resultaten är positiva kan det utvidgas till hela landet.
Assistansföretag lanserar appen "Aktiv Assistans"
Assistansföretaget “Den bästa assistansen i Sverige” har lanserat appen "Aktiv Assistans", där assistansanvändare kan boka en assistent för en specifik uppgift under en kortare tidsperiod. Försäkringskassan hyllar att aktiv tid äntligen erkänns som en anställningsform.
Det här är perfekt för spontana behov, säger Maximilian Rathcliffe på “Den bästa assistansen i Sverige” som nu erbjuder vikarier i en helt ny anställningsform.
– Behöver du hjälp med att handla, gå på bio eller bara ta en promenad? Med vår app “Aktiv Assistans” kan du få en assistent för några minuter upp till två timmar, säger Maximilian Rathcliffe.
Idén får kritik från fackföreningen Assistenterna som anser att assistenterna får lika osäkra anställningsvillkor som bud som kör ut mat från restauranger.
– Detta kommer att skapa en underklass av timanställda, säger ombudsmannen Anna Svärdstig på fackföreningen Assistenterna.
Försäkringskassan ser dock positivt på att assistansbranschen äntligen tagit till sig begreppet aktiv tid. Ragnar Landebrink, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, ser det som ett genombrott.
– Nu kan beviljad aktiv tid i behovsbedömningarna verkställas direkt på plats, säger Ragnar Landebrink.
Assistanstimmar med rörligt timpris
I ett försök att anpassa assistansen till marknadens villkor prövar Försäkringskassan ett nytt system med ”dynamiska assistanstimmar” på en grupp assistansberättigade. Priset per assistanstimme varierar beroende på tid på dygnet och efterfrågan.
Projektet har inspirerats av de system med timpris inom elbranschen som införts på bred front. Tanken är att uppmuntra till en mer flexibel och kostnadseffektiv assistans, säger Ragnar Landebrink på Försäkringskassan.
– Om man kan planera sina behov till tider där assistansen kostar mindre att utföra får man flera assistanstimmar.
Systemet har redan skapat irritation bland assistansanvändare. En anonym assistansberättigad säger att hon fick ett sms i morse om att priset på assistans skulle tredubblas under helgen på grund av hög efterfrågan.
– Ska jag behöva hålla mig för att gå på toaletten under helgen?
Förändringen har även lett till en mycket hög aktivitet på nätterna när priset på assistanstimmar är som billigast. Flera assistansberättigade har vänt på dygnet och utför sina aktiviteter på natten, tex att laga mat och utföra homeofficearbete.
En större funktionsrättsorganisation kräver att systemet omedelbart avskaffas.
– Detta är ett tydligt exempel på hur grundläggande mänskliga behov och rättigheter förvandlas till en handelsvara, säger Sigurd Hjelmebrink.
Assistanskoll köper Skype
Efter det lyckade förvärvet av Text-TV förra året går nu Assistanskoll vidare och köper Skype för 100 kr. Skype skulle annars läggas ner i maj. Assistenter och assistansberättigade kan nu erbjudas ett säkert kommunikationsforum.
För två år sedan förvärvade Assistanskoll Text-TV och har via det mediet kunnat sprida nyheter om personlig assistans till nya grupper, bland annat 65-plussare, säger Markland Lexington på Assistanskoll.
– Nu går vi vidare och förvärvar Skype, och kommer att kunna erbjuda alla assistansberättigade att hålla kontakt med sina assistenter via Skype.
Skype kan nu åter bli svenskägt och Assistanskoll inleder även ett samarbete med Svenska staten för att erbjuda ett alternativ till Whatsapp/Signal/Messenger i en krissituation.
– Detta kommer att ge Assistanskoll en välbehövlig extra inkomst och ett nytt ben att stå på, säger Markland Lexington på Assistanskoll.
Som tur är innehåller nyhetsbrevet bara aprilskämt. Men vem vet vad framtiden har att bjuda på...