Lyssna

Försäkringskassan rapporterar om föräldraavdraget

Försäkringskassan

9 av 10 barn som fick avslag hade fått det även om inget föräldraavdrag gjorts. För 10 % av avslagen avgjorde föräldraavdraget, vilket motsvarar 61 barn i åldern 1-11 år. Det säger Försäkringskassans analys av föräldraavdraget.

Samtidigt försvarar Försäkringskassan att föräldraavdraget bara ska dras från behov som beror på funktionsnedsättningen och inte från behov som beror på ålder. Detta har kritiserats av både assistansberättigade, Fredrik Malmberg och Lena Hallengren.

Svar på ett regeringsuppdrag

Rapporten är ett svar på ett regeringsuppdrag om att följa upp och analysera hur regeländringen om ett schabloniserat föräldraavdrag, och tillämpningen av den, påverkat utfallet av rätten till assistansersättning.

Försäkringskassans slutsatser i rapporten

Försäkringskassan försvarar kritiserad ståndpunkt

Försäkringskassan försvarar i rapporten att föräldraavdraget ska dras enbart från behov som beror på funktionsnedsättningen (i form av grundläggande och andra personliga behov) och inte inte från barnets totala hjälpbehov.

Föräldraavdrag ska göras från sådana hjälpbehov som kan bero på barnets assistansgrundande funktionsnedsättning, vilket innebär att hjälpbehov som skulle kunna bero på barnets ålder inte kan brytas ut före föräldraavdraget. Sid 6 i rapporten.

Funktionshinderrörelsen, Fredrik Malmberg och Lena Hallengren: Föräldraavdraget skulle dras från barnets totala hjälpbehov

Företrädare för assistansberättigade, som Cecilia Blanck på JAG har istället hävdat att tanken var att föräldraavdraget ska dras från barnets totala hjälpbehov oavsett om de beror på ålder eller funktionsnedsättning. Detta har även Stärkt Assistans utredare Fredrik Malmberg och fd Socialminister Lena Hallengren som skrev propositionen, hävdat i intervjuer på Assistanskoll.

Text: Kenneth Westberg 2024-09-03

Vidare läsning

Analys av utfallet av schabloniserat föräldraavdrag inom assistansersättningen
Rapporten följer upp och analyserar hur regeländringen om ett schabloniserat föräldraavdrag, och tillämpningen av den, har påverkat utfallet av rätten till assistansersättning.


Få Assistanskolls artiklar i din brevlåda! Prenumerera på nyhetsbrevet..

Skicka sidan till: