läs skrivbordsversionen istället
HFD har prövat om sminkning kan vara en del av det grundläggande behovet personlig hygien. I domen konstaterar HFD först att personlig hygien inte är definierat i lagens förarbeten. Därefter analyseras ordet personlig hygien och HFD skriver följande:
Den normalspråkliga innebörden av begreppet hygien är att det avser åtgärder för avlägsnande av smuts och ohälsosamma ämnen från människans omgivning eller från människan själv (se t.ex. Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien).
HFD säger sedan att det inte finns något uttalande i förarbetena som talar för att man avsett något annat än att hålla människokroppen ren från smuts och andra ohälsosamma ämnen. HFD skriver följande:
Tvärtom talar vissa formuleringar i förarbetena för att det är just denna normalspråkliga innebörd av uttrycket som har avsetts....Att inte kunna sminka sig kan inte sägas innebära att man inte klarar eller kan sköta sin hygien.
Från början hade Försäkringskassan beviljat tid för sminkning som ett grundläggande behov. Personen fick då 20 timmar och 28 minuter grundläggande behov, av dessa avsåg 2 timmar och 20 minuter, eller 20 minuter per dag, sminkning.
Försäkringskassans beslut överklagades av det allmänna ombudet för Socialförsäkringen. Den första instansen Förvaltningsrätten ansåg att sminkning kan räknas som grundläggande behov och menade att den allmänna betydelsen av begreppet personlig hygien även innefattar åtgärder som vidtas för att stärka den egna självkänslan eller grupptillhörigheten såsom att sminka sig.
Allmänna ombudet överklagade därefter till Kammarrätten som som upphävde Förvaltningsrättens dom. Enligt kammarrätten var sminkning inte ett sådant basalt behov som ingår i det grundläggande behovet personlig hygien.
Efter avgörandet i HFD kommer personen ärendet gällde inte över 20-timmarsgränsen och får inte assistansersättning. HFD skriver i domen:
Eftersom sminkning inte ingår i det grundläggande behovet personlig hygien uppgår AA behov av personlig assistans för de grundläggande behoven inte till i genomsnitt mer än 20 timmar i veckan. Hon har därför inte rätt till assistansersättning. Överklagandet ska därmed avslås.
Vidare läsning
Högsta Förvaltningsdomstolens dom 1959-19
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.