Lyssna

Jeanette Liljekvist, personlig assistent – ”Jag är oerhört besviken på Kommunal”

Jeanette Liljekvist
Jeanette Liljekvist, personlig assistent

Jeanette Liljekvist var med och startade namninsamlingen ”Rädda dygnspassen”. På måndag 17 april går hon i demonstrationståg från Sergels torg till Kommunal på Hagagatan i Stockholm.
– Dygnspass där sovande jour ingår ger en mycket bra återhämtning, färre arbetsresor och mer tid med familjen, säger Jeanette Liljekvist.

EU-kommissionen har krävt att tillämpningen av reglerna för dygnsvila i Arbetstidsdirektivet skärps från 1 okt 2023. Idag är det vanligt att två arbetspass läggs intill varandra i så kallade rygg till ryggpass på 24 tim. Kommunal säger i en intervju på Assistanskoll att arbetspass och dygnsvila nu måste alternera och att arbetstid + jourtid får vara max 20 tim, vilket Kommunal och SKR/Sobona kommit överens om i HÖK/AB avtalet.

”Dygnspass bästa schemat jag haft”

Jeanette Liljekvist arbetar som personlig assistent i Karlskrona kommun. Hon har arbetat 20 år som assistent och de senaste åtta åren med dygnspass.
– Jag har jobbat med flera olika scheman under åren, detta med dygnspass är helt klart det bästa.
Nu arbetar Jeanette Liljekvist 7 dygn i månaden och varannan helg, en helg har två arbetsdygn och en helg ett arbetsdygn, utöver det ett vardagsdygn per vecka.
– Det nya schemat utan dygnspass skulle innebära att jag arbetar 08-20 fre, lör och sön ena helgen och 20-08 fre, lör och sön andra helgen plus delade pass i veckorna.

Kan sova på jourtiden

Jeanett Liljekvist säger att en ordentlig dygnsvila är bra för de som slutar sent på kvällen för att sedan börjar tidigt morgonen därefter.
– Vi som jobbar dygnspass har alltid minst 24 tim vila innan ett pass och minst 24 tim efter ett pass. Vi har 8,5 jour timmar sovande jour på natten, då är det inga insatser, vilket innebär att vi kan sova.
Enligt Kommunal ska total längd på arbetspass plus jour inte kunna vara längre än 20 tim, hur ser du på det?
– Varför sätta en maxtid överhuvudtaget, det är inget som EU kräver. Varför då inte sätta 24 tim inkl jour så kan vi få jobba som vi gör nu. Vi är många som är nöjda med schemat, varför ska man ändra något som fungerar.

Bra återhämtning mellan arbetspassen

Jeanette Liljekvist räknar upp en rad fördelar med att arbeta dygnspass. Att man känner mindre stress på jobbet, eftersom man har hela dygnet på sig och inte behöver avsluta vissa sysslor innan ett personalbyte.
– Du blir mycket mer utvilad, du har lång återhämtning mellan arbetspassen, det blir samma hälsosamma rutiner för mat och sömn både när man jobbar eller är ledig.
Hur får du raster, tid att äta osv under ett 24- timmarspass?
– Vi har inget stressigt eller tungt jobb, vi tar pauser och äter tillsammans med våra brukare och får sova under natten.
Hur ser du på argumenten som finns om att den som jobbar 24 timpass blir för trött och att man inte kan prestera lika bra i 24 timmar?
– Jag känner mig aldrig trött efter ett sånt arbetspass. Vi strider inte för att alla måste jobba dygn men vi tycker att där det fungerar måste det få finnas kvar.
Hur ser du på dygnspass där det är 24 timmar aktiv tid utan jourtid?
– Jag vet inget ställe där det är aktiv tid 24 tim utan jour.

Färre arbetsresor, mer tid med familj

Andra fördelar är mindre smittorisk, då både assistenter och assistansberättigade träffar färre personer varje dag, säger Jeanette Liljekvist.
– Det blir färre resor till och från jobbet som sparar både tid, drivmedel och miljö. Småbarnsföräldrar behöver inte lämna så många gånger på förskolan, alla får mer tid med sin familj.

Trygghet för de assistansberättigade

De assistansberättigade har också fördelar menar Jeanette Liljekvist, de kan i lugn och ro lägga upp sitt dygn som de vill, utan tider för personalbyten.
– Många av våra brukare känner sig stressade vid personalbyten, nu kan de äga ett dygn med en assistent vilket innebär frihet. Det är även en trygghet för vissa att samma person finns där vid läggdags och när man vaknar.

Över 18 000 underskrifter

Jeanette Liljekvist var med och startade namninsamlingen "Rädda dygnspassen" som nu samlat drygt 18 000 underskrifter.
– Vi kände att vi måste göra allt vi kan för att stoppa detta och ville veta om fler i Sverige tycker som vi.
Vilken respons har du fått med namninsamlingen?
– Mycket stor respons. Många fina mejl från både brukare, assistenter, anhöriga och gode män som är oroliga för vad som kommer att hända om detta går igenom.

Oerhört besviken på Kommunal

Jeanette Liljekvist säger att hon är oerhört besviken på Kommunal och anser att de borde lyssna på sina medlemmar och de som jobbar dygnspass.
Vi är uppe i 18 000 namn på vår lista men ändå säger Kommunal att det är en maxtid 20 tim som gäller och att dygnspassen ska bort.
Tror du många assistenter slutar arbeta om dygnspassen försvinner?
– Det är redan brist på assistenter och detta gör inte saken bättre.
Är du medlem i Kommunal?
– Ja jag är medlem men går detta igenom ska jag inte vara det längre tänker jag.
Är dina kollegor medlemmar?
– Alla i min arbetsgrupp är medlemmar men de tänker nog som jag, att lyssnar inte Kommunal varför ska man då betala en dyr avgift varje månad.
Vilka fortsatta protester planerar ni?
– Vi ska ha en manifestation i Stockholm på måndag 17/4. Vi startar kl. 10.00 på Sergels torg och går mot Kommunals förbundskontor på Hagagatan 2, där kommer vi att lämna över alla namnen på vår lista, säger Jeanette Liljekvist.

Jeanette Liljekvist intervjuades av Kenneth Westberg 2023-04-13

Skicka sidan till: