Helena Karnström, assistansanvändare – ”24-timmarspass bra för alla inblandade parter”

Helena Karnström är positiv till att Vårdföretagarna verkar få göra undantag för dygnspass på 24 timmar utan jourtid för personliga assistenter, men hon vågar inte riktigt tro på det ännu.
– Kommer Kommunal stoppa detta i MBL-förhandlingar?
Idag kan assistenter i Vårdföretagarna och Fremia fortfarande arbeta 26 tim i sträck genom att två 13-timmarspass läggs intill varandra med dygnsvila före och efter. Efter att EU 1 okt 2023 krävt skärpningar av tillämpningen av dygnsvila, håller det på att skrivas in nya regler i alla kollektivavtal för personliga assistenter.
En överenskommelse mellan Kommunal och Vårdföretagarna gör det nu möjligt att från 1 sep 2025 göra undantag för att arbeta arbetspass på upp till 24 timmar både med och utan inkluderad jourtid.
Välkomnar att dygnspass kan finnas kvar
Någon som välkomnar att möjligheten till dygnspass kommer finnas kvar är Helena Karnström som har assistans dygnet runt utan jourtid/väntetid. Hon har tillsammans med sin man Mats Karnström ett bolag som är anordnare för hennes assistenter.
– Jag har haft dygnspass för mina assistenter ända sedan 1986, i början via assistanskooperativet STIL.
Varför är det viktigt för dig att ha 24 timmarspass?
– Det blir mindre stresspåslag med samma person i ett dygn, jag kan göra spontana saker trots mina stora behov. Mitt funktionshinder kan liknas vid ett korthus, blåser man på det rasar det ihop. Jag har otroligt många begränsningar och då behövs kontinuitet med få assistnetbyten.
Assistenten Thi Phan nöjd med dygnspass
Helena Karnströms assistent Thi Phan berättar att dygnspass passar även hennes livssituation mycket bra.
– Det känns lättare att hänga med och få flyt i rutiner och arbetsuppgifter. Jag har mer tid för familjen, för mina barn och för mig själv. Det är skönt att ha en lång tid för återhämtning, man behöver inte tänka på jobbet då.
Finns det andra fördelar?
– Det minskar även restider och man kan bo en bit ifrån jobbet, säger Thi Phan.

Byter om inte Fremia får ett likadant avtal
Kommunal och Vårdföretagarna har enats om ett undantag med 24 tim arbetspass utan jourtid OM det krävs för att tillgodose den assistansberättigades behov av att assistansen utförs av samma assistent samt att arbetsbelastningen och stunder med återhämtning medger en god arbetsmiljö för assistenten. Helena Karnströms assistenter går på Fremias kollektivavtal. Fremia har nu återupptagit sina förhandlingar med Kommunal och kommer kanske få ett liknande undantag för dygnspass som Vårdföretagarna. Helena Karnström, säger att hon byter till Vårdföretagarna om Fremias avtal inte skulle möjliggöra dygnspass utan jour.
– Jag vet inte om jag riktigt kan lita på Fremia, de verkade inte intresserade av att behålla dygnspassen när jag pratade med de om det för något år sedan.
De kanske tänkte att det inte gick att genomföra?
– Precis, en representant på Fremia sade att hon inte trodde det skulle vara möjligt med 24 timmarspass utan jour.
Rädd att Kommunal ska stoppa via MBL-förhandlingar
Vårdföretagarna och Kommunal kom också överens om att det ska MBL-förhandlas inför ett undantag för 24 timmarspass utan jourtid, och att Kommunal centralt kan neka detta om parterna inte kommer överens. Helena Karnström är rädd för att Kommunal inte kommer att lyssna på arbetsgivare och anställda.
– Kommunal brukar tro att det ligger en hund begraven. Kommer de att kunna säga nej även om jag och samtliga assistenter vill ha dygnspass?
Stor återhämtning med dygnspass
Enligt Vårdföretagarnas avtal med Kommunal ska 24-timmarspass utan jourtid ha en efterföljande vila som är minst dubbelt så lång som arbetspasset, men undantagsvis kan den vara lika lång som arbetspasset. För Helena Karnström låter det rimligt och hon säger att det är ungefär som hennes assistenter har det idag.
– Idag har mina assistenter sex dygnspass på fyra veckor (92 % av en heltid), vilket ger mycket återhämtning mellan arbetspassen. De jobbar ett dygn, ledig två dygn, jobbar ett dygn, ledig ett dygn, jobbar ett dygn, ledig sju eller nio dygn. Så ja de har ett dygns ledighet mellan två arbetspass två gånger i månaden, men de har en sjudygns- och en niodygnsledighet per månad, vilket är mycket återhämtning, även om arbetspassen är koncentrerade i två perioder.
Hur är det att arbeta på natten?
– På natten handlar det mest om att någon finns bredvid, det är lugnt mellan vändningar och dylikt.
Dygnspass perfekt för varannan vecka föräldrar
Helena Karnström säger att dygnspass förstås inte passar alla men det öppnar så mycket möjligheter för så många människor, mycket mer än vad många tror.
– En fördel hos oss är att man är ledig varannan vecka, vi har haft assistenter som varit skilda och haft sina barn varannan vecka. De har då jobbat hos oss när de inte har barnen och är med barnen den lediga veckan, vårt schema är perfekt för dem.
Vilka följder får det om du inte kan fortsätta med 24 timmarspass?
– Assistenter skulle kunna säga upp sig eftersom 24 timmarspass är en av anledningarna till att många jobbar här.
Kommunal påstod att EU satt en 20-timmarsgräns
Kommunal har tidigare bland annat i en intervju på Assistanskoll sagt att EUs arbetstidsdirektiv 2003/88/EG tillåter arbetspass på max 20 tim inklusive jour. Helena Karnström säger att hon tidigt förstod att det inte var sant.
– Det står ju att man kan göra avvikelser från dygnsvilan i Artikel 17 och 18 om det kompenseras med ledighet. Nu när Kommunal själva accepterat undantag för längre arbetspass är det ju uppenbart att de sade inte stämde.
Varför skulle Kommunal agera så?
– Det är helt klart att Kommunal startat detta, de sprider ut att EU bestämt något vilket blir ett narrativ som fastnar i huvudet på folk.
Även assistenter har protesterat
Den personliga assistenten Krister Maltby har också hela tiden hävdat, bland annat på Assistanskoll, att det går att göra undantag med arbetspass på upp till 26 timmar i kollektivavtalen från EUs arbetstidsdirektiv 2003/88/EG. Helena Karnström är glad att flera protesterat.
– Gud vad skönt att även assistenter driver detta, all credo till honom. Det är en stor skandal att facket så totalt ignorerat de anställda.
Kommunal verkar inte förstått hur det såg ut i verkligheten
Helena Karnström tror inte Kommunal hade räknat med att så många assistenter arbetade dygnspass och att de verkligen ville det.
– Deras tanke var nog att rädda folk från långa arbetspass. Det kanske finns ombudsmän på Kommunal som jobbar dagtid och inte kan tänka sig 24-timmarspass, då tänker de att alla andra känner likadant.
Du menar att de inte förstått hur det var i verkligheten?
– Nej, vi ser ju alla protester från ambulans, brandmän och assistenter som fått sina scheman förstörda och att många sagt upp sig.
Ligger det kanske i en fackförenings DNA att kämpa för kortare arbetspass?
– Jo, men de fattar inte att man får lediga veckor istället. Men nu verkar alla protester gett resultat, säger Helena Karnström.