läs skrivbordsversionen istället

Magnus von Zweigbergk – ”Jag har fått min frihet tillbaka igen”

Magnus von Zweigbergk och barnbarnet Iris

Sedan 19 aug får assistenterna åter arbeta 24-timmarspass med inkluderad jourtid. Beslutet från Knivsta kommun kom efter att Magnus von Zweigbergk och hans assistenter tryckt på för en förändring.
– Tyvärr hann hälften av min ordinarie personal säga upp sig innan jag fick tillbaka 24-timmarspassen, säger .

Den 1 feb i år fick assistenterna hos Magnus von Zweigbergk, som har Knivsta kommun som assistansutförare, inte längre arbeta 26 timmarspass med inkluderad jourtid. Efter ändringen i SKRs kollektivavtal delades varje dygn istället upp i två arbetspass, tvåskift. Magnus von Zweigbergk beskrev förändringen i en intervju på Assistanskoll i dec förra året. Införandet av tvåskift ledde också till att 2 av 4 av de ordinarie assistenterna slutade, berättar Magnus von Zweigbergk.
– De kunde inte kombinera tvåskift hos mig med annat arbete och vardagssituationer. Perioden med ändrade arbetstider har bidragit till onödig stress och sämre levnadsvillkor både för mig och assistenterna. Jag blev väldigt låst och tvungen att anpassa mig till snäva tider som inte passade ihop med mina vardagliga arbetssysslor. Det blev en ohållbar situation som påverkade livet och hälsan negativt.

24-timmarspass åter tillåtna

Den 19 augusti fick Magnus Zweigbergk beskedet att hans assistenter nu får arbeta 24-timmarspass inklusive jour. Han beskriver det som en stor lättnad.
– Stressen med korta arbetspass och byten av assistent är borta. Jag har fått tillbaka friheten igen. Jag är tacksam att Knivsta kommun och Kommunal ändrade sitt beslut från förra året då de tydligen helt i onödan tvingade igenom nya arbetstider.

Tryckte på för en förändring

Magnus von Zweigbergk visste att kommunen kan ge undantag och dispens för att personliga assistenter arbetar dygnspass, (vilket enhetschefen i Nybro kommun beskrev i en intervju på Assistanskoll) så han och hans assistenter har tryckt på för att få tillbaka de gamla arbetstiderna.
– Beslutet kom under sommaren, jag och mina assistenter hade tryckt på hårt både gentemot kommunens ansvarige tjänsteman och ombudsmannen från Kommunal. Jag har tydligt sagt att jag inte mår bra av detta.
Vad tror du förändringen berodde på?
– De började nog prata med varandra och förstod att jag och mina assistenter ville ha detta. Jag tror de förde upp frågan högre i kommunen, beslutet kom från kommunfullmäktiges ordförande.

Uppmanar andra assistansanvändare att stå på sig

Beslutet motiverades med att tvåskift fått negativ påverkan på Magnus von Zweigbergks hälsa och rörelsefrihet.
– Det stod i beslutet att jag fått försämrad hälsa och begränsningar i vardagen av införandet av tvåskift.
Vad rekommenderar du andra assistansanvändare att göra om kommunen inte vill godkänna att assistenterna jobbar dygnspass med jour?
– Jag tycker de ska stå på sig. Alla kommuner har möjlighet att ge undantag för att arbeta 24-timmarspass, det är egentligen inga konstigheter.

Vill ha tillbaka 26-timmarspassen

Men ett problem återstår, Magnus von Zweigbergk har 2 timmar dubbelassistans för bl.a daglig fysioterapi med bassängträning och muskeltöjning och önskar han kunde få tillbaka de 26 timmarspass med jour han hade tidigare.
– Träningen är viktig för mig. Den motverkar min muskelsjukdom och kompenserar allt stillasittande vilket får mig att må bra.

Personal från hemtjänsten kommer två timmar varje dag

De två dubbelassistanstimmarna bemannas nu med en person från kommunens hemtjänst och en ordinarie assistent istället för enbart hans egna assistenter, vilket innebär att några av hans ordinarie assistenter fått gå ner i arbetstid.
– Jag uppskattar insatsen från hemtjänsten, men tycker det är mer resurskrävande och inte lika effektivt som att enbart ha mina egna assistenter.
Det låter krångligt att det kommer annan personal de två timmarna?
– Exakt, det är en ny person som inte kan mina vanor och rutiner. Jämfört med tidigare blir därför resultatet av min träning sämre. Det känns som att gå över ån efter vatten. Det borde finnas utrymme att individuellt anpassa och utöka arbetspassens tid i de fall där dubbelassistans krävs, säger Magnus von Zweigbergk.

Magnus von Zweigbergk intervjuades av Kenneth Westberg 2024-09-24

Skicka sidan till: