Lyssna

Christofer Bergenblock, Centerpartiet – ”Rapporten visar att kritiken mot föräldraavdraget är berättigad”

Christofer Bergenblock
Christofer Bergenblock

Försäkringskassans rapport visar att minst 61 barn nekats assistans på grund av hur lagstiftningen tolkats för det schabloniserade föräldraavdraget, säger Christofer Bergenblock.
– Mina slutsatser efter att ha läst rapporten är dels att lagtexten om föräldraavdraget måste göras om, dels att det behövs en större översyn kring hur behovsbedömningarna görs.

Försäkringskassans rapport är ett svar på ett regeringsuppdrag om att följa upp och analysera hur regeländringen om ett schabloniserat föräldraavdrag, och tillämpningen av den, påverkat utfallet av rätten till assistansersättning.

Ledde till att 61 barn hamnade under 20-timmarsgränsen

I rapporten sägs det att föräldraavdraget inte hade en avgörande betydelse för nio av tio avslag, men för drygt tio procent, eller 61 barn ledde föräldraavdraget till att barnet kom under 20 tim grundläggande behov/vecka, konstaterar Christofer Bergenblock.
– Det innebär att den kritik som riktats emot tillämpningen av föräldraavdraget har varit berättigad och att barn går miste om personlig assistans på grund av detta. Detta beskrevs även i Försäkringskassans rapport från oktober 2023 och i ISF:s rapport från januari 2024.

Barn i kommunerna syns inte i rapporten

För de 61 barn som gått miste om assistans och för deras familjer är detta ett enormt problem, och omfattningen är större än så, säger Christofer Bergenblock.
– Vi vet att samma tillämpning skett på kommunal nivå, vilket innebär att antalet drabbade barn är väsentligt högre.

Kassans tolkning stämmer inte med intentionerna

Försäkringskassan försvarar i rapporten sin tolkning att föräldraavdraget bara ska dras från behov som beror på funktionsnedsättningen och inte från behov som beror på ålder. Detta har kritiserats av både Föreningen JAG, Fredrik Malmberg som ledde utredningen Stärkt assistans och Lena Hallengren som skrev propositionen. Christofer Bergenblock anser att Försäkringskassans tolkning är felaktig.
– Den tolkningen stämmer inte överens med den intention riksdagen hade.
Var inte tanken att föräldraavdraget skulle motsvara de behov som beror på just ålder och som inte beror på funktionsnedsättningen?
– Jo, precis så var tanken. Det blir oerhört märkligt när man drar av föräldraavdraget från barnets speciella behov som beror på funktionsnedsättning, när det är just de behoven som barnet behöver extra hjälp med.

”Alla borde förstå hur fel det har blivit”

I rapporten sägs det att i nästan hälften av avslagsbesluten blev de grundläggande behoven 0 tim/vecka efter att föräldraavdraget gjordes. Detta är mycket uppseendeväckande säger Christofer Bergenblock.
– Det är naturligtvis fullständigt galet! Det innebär att man helt och hållet räknar bort de grundläggande behov som barnet har pga sin funktionsnedsättning. Jag tror att alla som läser det här förstår hur fel det har blivit.
Vad behöver göras?
– Eftersom Försäkringskassan är en självständig myndighet och inte har för avsikt att ändra sin tillämpning innebär det att lagen måste ändras och förtydligas. Och innan det skett borde regeringen nolla eller minimera föräldraavdraget.

”Regeringen förhalar med utredningar som aldrig kommer”

När frågan om föräldraavdraget debatterades i riksdagen i mars tillsatte socialtjänstministern en utredning som skulle titta på detta. Då var företrädare för tex Sverigedemokraterna och Liberalerna mycket tydliga med att utredningen skulle genomföras skyndsamt och att vara klar i god tid innan Försäkringskassans utredning i september, säger Christofer Bergenblock.
– Nu är den tidpunkten passerad och ingen utredning har setts till. Det är anmärkningsvärt hur regeringen förhalar förändringen av föräldraavdraget genom att stapla utredning på utredning

Ändringar skulle ge fler barn rätt till assistans

Försäkringskassan säger i rapporten att ändringar i bestämmelserna om föräldraavdrag skulle kunna leda till att fler barn beviljas assistansersättning. Christofer Bergenblock förväntar sig att regeringen omgående tar de initiativ som behövs för att göra en översyn av lagstiftningen om föräldraavdraget och under tiden nolla eller minimera föräldraavdraget i förordningen.
– Eftersom var tionde barn just nu går miste om personlig assistans på grund av föräldraavdraget innebär det att dessa barn egentligen skulle ha rätt till assistans. Dessutom tillkommer det sannolikt ännu fler barn i de kommunala bedömningarna.

Grundläggande behov måste ses över

Om det finns en förväntan att ännu fler barn än dessa ska beviljas ersättning krävs det enligt Försäkringskassan ändringar även i rätten till assistansersättning och vad som är grundläggande behov. Christofer Bergenblock anser att det även behövs en översyn av behovsbedömningarna.
– Framför allt den fragmentiserade uppdelningen av grundläggande behov. Behoven behöver ses i sin helhet. Detta måste klargöras inför ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans, säger Christofer Bergenblock.

Christofer Bergenblock intervjuades av Kenneth Westberg 2024-09-04

Vidare läsning

Rapport – Analysera utfallet av schabloniserat föräldraavdrag inom assistansersättningen (Svar på regeringsuppdrag)


Få Assistanskolls artiklar i din brevlåda! Prenumerera på nyhetsbrevet..

Skicka sidan till: