Nyhetsbrev 2010-02-10

TEMA- Bedömningsinstrumentet för personlig assistans

Handikapp och brukarrörelsens representanter lämnar samarbetet kring bedömningsinstrumentet
IfA - intressegruppen för assistansberättigade, Stil, Föreningen JAG, Handikappförbunden, RBU - Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft och DHR lämnar samarbetet med Socialstyrelsen och Försäkringskassan i utvecklandet av ett bedömningsinstrument för personlig assistans
Citat:

"Instrumentet medför en grov kränkning av människors integritet när vi förväntas redovisa allt från våra intimaste behov på toaletten, att vi upprätthåller balanserad diet till huruvida våra sexualvanor är säkra. Enbart våra matintag ska utredas på 16 sidor - och då ingår inte ens behoven kring tillagning av mat."

Veronica Hedenmark på VH Assistans har startat ett protestupprop på Facebook (9 feb. 6995 medlemmar) mot bedömningsinstrumentet samt sajten assistansuppropet

Testversionen av bedömningsinstrumentet är utlagt på Internet
Testversionen av det bedömningsinstrumentet som ska utreda behov av personlig assistans (prövningsversion 1 2010-01-19) finns utlagd här på sajten scribd.com

Brukarorganisationerna ställer krav för att samarbeta med Socialstyrelsen om bedömningsinstrumentet
Kraven från brukarorganisationerna är:

  1. Vi har, i enlighet med LSS-kommitténs uttalade intentioner, fordrat en handläggning där personer med stora funktionsnedsättningar och uppenbart dygnsomfattande assistansbehov ska få sin assistans beviljad utan detaljerad behovsgenomgång. Det rör personer som minst av alla bör utsättas för en sådan genomgång, deras utsatthet är redan i sig extremt stor och de kommer att uppleva sin assistans som ifrågasatt. Detta assistansbehov kan inte beskrivas i aktiviteter och minuter, det måste beviljas schabloniserat.
  2. Även för övriga assistansberättigade måste schabloniserad assistansberäkning ske. Integritets- och detaljeringsaspekterna måste ytterligare granskas och bearbetas. Hit hör också metoden för själva behovsbedömningen/handläggningen, inte minst den rimlighetsbedömning (ifrågasättandet) som handläggaren enligt materialet på punkt efter punkt ska göra av det behov den assistansberättigade uppger.
  3. Att arbetsgruppen för projektet omorganiseras och tillförs insikt och kompetens rörande assistansreformens intentioner.
  4. Att vi vid ett gemensamt möte diskuterar och enas om de grundläggande förutsättningarna och inriktningen av projektet, som måste utgå från LSS-lagstiftningens intentioner.

Håkan Ceder, överdirektör, Socialstyrelsen, - "testningen av bedömningsinstrumentet skjuts upp"
Bedömningsinstrumentet skulle i februari börjat testas på åtta lokala försäkringscentra, men detta skjuts nu upp.
Citat:

"Jag tycker att några av de frågorna som fanns med i det här arbetsmaterialet inte var bra och jag förstår att de kan uppfattas som integritetskränkande, de frågorna ska tas bort"

"Jag förstår dock brukar och handikapporganisationernas skepsis mot att räkna minutrar, så förutsägbar är ju inte tillvaron.
Men kan det fortfarande bli så?
- Det får vi se i det fortsatta arbetet, jag tror man kan hitta andra tekniker för att klara detta.
Vad kan det vara?
- Det kan vara att uppskatta tid i större intervaller istället för att räkna minut för minut"
"Det har riktats kritik mot att bara räkna aktivitetstid som grund för assistans, kan det finnas behov av att även ha tid där assistenten är till förfogande för att assistansen ska fungera i praktiken?
- Det är klart att ett bedömningsinstrument måste vara konstruerat så att det fungerar praktiskt, men vad det innebär här kan jag inte svara på"

"Brukarorganisationerna har även riktat kritik mot att handläggarna under varje punkt ska göra en rimlighetsbedömning av tidsåtgången för en aktivitet, hur ser du på det?
- Jag kan inte gå in närmare på det, men det är naturligtvis viktigt att instrumentet konstrueras så att den enskilde inte upplever att det finns ett grundläggande ifrågasättande av hans/hennes behov"

"det viktiga nu är att återuppta samarbetet med handikapp och brukarorganisationerna så att vi tillsammans kan gå igenom bedömningsinstrumentet och se vad som ska vara med och vad som inte ska vara med"

Jämför vad Håkan Ceder sade med Debatt på SVT Godmorgon mellan Cecilia Blanck, Föreningen JAG och Peter Brusén, utredare på Socialstyrelsen

Jonas Franksson, STIL - "Hur ska du kunna leva ett liv i frihet om alla dina aktiviteter är förutbestämda?"
Citat:

"Assistanslagstiftningen är en rättighetslagstiftning, vi ska inte behöva förödmjukas för att få våra mänskliga rättigheter tillgodosedda"

"Jag brukar ytterst sällan använda ordet kränkt, vilket jag ibland tycker överutnyttjas bland funktionshindrade men här anser jag att vi närmar oss en statlig kränkning som liknar STASI:s kartläggning av medborgarna i Östtyskland, med skillnaden att vi fortfarande har rösthemlighet vid allmänna val"

"Jag har haft omprövningar av min assistans som jag tycker skötts bra, där den personliga integriteten respekterats. Vid mer privata ämnen som toalettbesök, har vi kommit fram till en schablontid utan att handläggaren gått in under byxorna på mig och räknat minutrar"

Tidigare artiklar

Maria Lundqvist Brömster, Folkpartiet - "Jag har redan mött enskilda som drabbats av minuttänkandet"

Elina Linna, (V), Socialutskottet - "Bedömningsinstrumentet riskerar ta bort syftet med assistansreformen"

Kenneth Johansson, C-Ordförande i Socialutskottet - "Instrumentet riskerar att bli integritetskränkande"

Vilhelm Ekensteen, IfA - Intressegruppen för assistansberättigade - "Assistansreformen riskerar att slitas i trasor"

LSS-proposition på gång

Förslag till propositionstext för kommande LSS-proposition lämnat till lagrådet

Lagrådsremiss är det förslag till propositionstext som regeringen skickar till Lagrådet för granskning innan propositionen lämnas till riksdagen. Angående insatsen personlig assistans föreslår regeringen:

  • Tillsyn och tillståndskrav för enskilda assistansanordnare.
  • Kontroll av belastningsregister för assistenter som ska arbeta med minderåriga (föräldrar till barnet undantagna).
  • Att dubbelassistans ska beviljas endast under förutsättning att möjligheterna att tillgodose behovet genom bostadsanpassning eller andra hjälpmedel har utretts.
  • Att assistansberättigade som är egna arbetsgivare åt sina assistenter ska vara skyldiga att anmäla sin verksamhet till Socialstyrelsen .
  • De föreslagna lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2011.

Regeringen föreslår dock inte:

  • Förändringar av huvudmannaskapet mellan stat och kommun.
  • Införande av den av LSS-kommitten föreslagna LSS-insatsen: "personlig service med boendestöd"
  • Förändringar av schablonbeloppet för assistansersättning.

Tidigare artiklar

Kenneth Johansson, C-Ordförande i Socialutskottet - "Jag bedömer att en första LSS-proposition kommer i mars 2010"

Tillsyn av LSS och personlig assistans övertaget av Socialstyrelsen

Socialstyrelsen, Katarina Pihl - "vi tog över länsstyrelsernas tillsynsroll 1 januari 2010"
Citat:

"i Socialstyrelsens tillsynsuppdrag kan vi granska om kommunala riktlinjer strider mot de krav och mål som ställs enligt lagar och föreskrifter. Rapporten "Riktlinjer till hjälp eller stjälp" var ett regeringsuppdrag till länsstyrelserna, sådana uppdrag kommer lite då och då"

"En person kan kanske tycka att det han/hon sökte inte behandlades, att man inte varit delaktig, inte fått läsa utredningen eller att beslutet delgavs på ett felaktigt sätt"

Vad som sker om det blir tillståndskrav för personlig assistans i en kommande LSS-proposition.
"Då kan Socialstyrelsen kontrollera att assistansanordnarna uppfyller de krav som ingår i tillståndsgivningen. I de LSS-verksamheter som har tillståndsplikt, idag (LSS-insatserna 6-10) kan vi kontrollera om de följer tillståndskraven eller inte.
Kan du ge exempel på tillståndskrav som finns i andra LSS-insatser?
- Det kan vara krav på kompetens hos föreståndare och personal, ändamålsenliga lokaler, att personal har viss erfarenhet och utbildning.
Kommer det att finnas ett register över assistansanordnare, om det blir tillståndskrav?
- Ja det bör det göra eftersom det finns register över verksamheterna i de LSS-insatser som har tillståndskrav idag"

Välviljans apartheid i Kaliber P1

Kaliber P1 granskade i två program Försäkringskassans hårdare krav för att få personlig assistans och beskrev hur ett minuttänkande redan börjat sprida sig vid bedömningar på kassan.

Kaliber P1, del 1

Jonas Franksson, skådespelare/journalist och assistansberättigad

Advokat, Mathias Blomberg

Karin Eriksson, ensamstående mamma med personlig assistans

Kenneth Johansson, C - Ordförande i riksdagens Socialutskott

Kaliber SR P1 del 2

Jurist Elisabeth Langran, fd anställd på försäkringskassan

Ann Göransson Nyberg, assistansberättigad som berättar om minuträknade vid sin behovsbedömning.

Majgull Axelsson, författare

Kommande artiklar

Intervju där Lars U Granberg,(S). Intervjuer av personer med funktionsnedsättning i Lettland och Kaliningrad. Intervjuer kring den propositionstext regeringen lämnat till lagrådet. Intervju med Statistiska Centralbyrån,SCB, om att många funktionsnedsatta efterfrågar personligt stöd för att kunna arbeta

Om Assistanskolls nyhetsbrev

Assistanskolls nyhetsbrev bevakar assistansreformens utveckling/avveckling, informerar om den marknad som uppstått när hemsamariter ersattes av personliga assistenter och ger tips om hur man får ut det mesta av sin assistans.

Jämför och välj bland 158 assistansanordnare

Hittills har 158 assistansanordnare lämnat in uppgifter till Assistanskollom sina tjänster och villkor. Tillsammans har de 5 815 kunder, vilket är 30,3 procent av alla assistansberättigade i Sverige.

Baserat på att 15 710 (okt. 2009) har assistansersättning från Försäkringskassan och 3500 (2008) har personlig assistans via kommunala LSS-beslut.

Enligt statistik från Försäkringskassan väljer 47 procent av de assistansberättigade privata anordnare. Vi saknar siffror om hur personer med kommunala LSS-beslut valt anordnare, men om vi antar att de väljer i samma utsträckning innebär det att Assistanskoll täcker 64,3 procent av de som väljer en privat anordnare.

Anordnare som nyligen valt att delta i Assistanskoll

  • AB Jessys Assistans
  • AssistansPartner i Gävleborg AB
  • Ethea Konsultation
  • Modern Assistans HB
  • Novasis Mitt AB med dotterbolag Norr och Väst
  • Sirius Humanum AB

Anordnare som nyligen uppdaterat sin profil

  • Björkö Assistans Sören Eriksson AB
  • Bra Assistans i Mälardalen AB
  • Futura Assistans AB
  • Hela Sveriges Assistans AB
  • Human Resources Scandinavia AB
  • Kooperativet Lila
  • LaVita Assistans AB
  • Näsets Omsorgs Assistans AB
  • Omsorgsgruppen IN AB
  • Real Omsorg i Stor Stad AB
  • Sigtuna Brukar Assistans AB
  • Stiftelsen Assistansen
  • VårOmtanke Personlig assistans i Öresund AB

Frågeformuläret

Vi vill påminna de anordnare som deltar i Assistanskoll att svara på de nya frågorna i frågeformuläret.

Kommuner som länkar till Assistanskoll

Faktabas med information om personlig assistans

I Assistanskolls Faktabas finns länkar till lagar, myndighetsinformation, rapporter från organisationer, propositioner, statliga utredningar, avhandlingar/uppsatser, facklitteratur, mediareportage, utbildningar för assistenter, utbildningar och rådgivning till assistansberättigade

Informationsguider för assistansanvändare

Guiden "Att välja assistansanordnare" ger hjälp att välja utifrån individuella behov och preferenser.

Guiden "Att vara egen arbetsgivare" ger information om hur det går till att anställer sina assistenter själv, om möjligheter och ansvaret det leder till.

Länka till vår hemsida!

Vi ser gärna att vår information på Assistanskoll sprids till så många som möjligt. Ni kan hjälpa oss med detta genom att länka till vår hemsida Assistanskoll

Länka också gärna till artiklar från Assistanskoll så länge ni anger oss som källa.

Senaste statistik om Assistanskolls nyhetsbrev

Nyhetsbrevet når ca 2590 e-postadresser varav ca 280 är assistansanordnare och 820 är LSS-handläggare. Brevet går ut till handikapporganisationer och deras tidskrifter, fackföreningar, tjänstemän och politiker på olika nivåer samt assistansbrukare, anhöriga, och assistenter.

Ge oss synpunkter!

Adolf Ratzka
verksamhetsledare,
08-740 42 00,
adolf.ratzka@independentliving.org

Algren Morgan
administratör,
08-506 221 77,
algren.morgan@independentliving.org

Kenneth Westberg
journalist,
08-506 221 81,
kenneth.westberg@independentliving.org

Jag vill inte ha nyhetsbrevet

Om du inte vill ha nyhetsbrevet svara till epostadress nedanför med "nej tack".

Jag vill ha nyhetsbrevet

Om du har inte fått nyhetsbrevet direkt från oss, men vill prenumerera på det svarar du "ja tack" till algren.morgan@independentliving.org.


Skicka sidan till: