läs skrivbordsversionen istället
Enligt Carina Fasth möjliggör olika delar i hennes assistans att hon kan utföra sitt arbete på resursavdelningen hos en av landets assistansanordnare. Dels assistans med praktiska arbetsuppgifter i jobbet, dels assistans med mat och toalettbesök på arbetsplatsen.
Assistansberättigade uttalar sig om hur de använder assistans för att kunna arbeta och utöva föräldraskap. Intervjuer om detta görs även med ansvariga myndighter, politiker med flera.
Assistans för att kunna arbeta berör flera olika moment berättar Carina Fasth som på grund av en muskelsjukdom haft personlig assistans nästan dygnet runt sedan 1995. Hon ser sig som en fullvärdig anställd inför sin arbetsgivare, eftersom assistenterna kan göra praktiska arbetsmoment hon själv inte klarar.
- De kan hjälpa mig att sortera papper, bygga pärmar eller tillverka kursmaterial efter mina instruktioner. Att assistenterna gör praktiska saker kompenserar också att jag skriver långsamt jämfört med många av mina kollegor på arbetsplatsen.
Det ingår även i arbetet att resa och göra hembesök, vilket enligt Carina Fasth inte heller skulle vara möjligt utan assistans. Hon vet exempelvis inte alltid om hon kan ta sig in i fastigheter dit hon kommer och hon behöver hjälp att plocka fram papper och presentera kursmaterial.
- Hade jag inte assistans skulle jag inte kunna göra så mycket andra praktiska uppgifter mer än att tala och i viss mån att skriva, allt annat kräver assistans.
Att få hjälp med grundläggande behov är en förutsättning för att Carina Fasth överhuvudtaget ska kunna vara på arbetsplatsen. Det innebär att få hjälp att gå på toaletten, ordna mat och klä av och på sig ytterkläder.
- Dessutom kan assistenten sköta köket vissa dagar vilket ingår i mitt arbete på samma sätt som för andra anställda.
Ytterligare en förutsättning för att kunna arbeta är att Carina Fasth har assistans i sitt dagliga liv för exempelvis hushållssysslor. Det rör sig om saker hon kanske skulle kunna klara men till priset av oerhört mycket tid och krafter.
- De krafterna kan jag ha kvar och lägga på att utföra ett arbete. Innan jag hade assistans lade jag ner så pass mycket ansträngning på vissa saker i hemmet att jag aldrig orkat utföra det arbete jag har idag.
Folkpartiet har just lagt en riksdagsmotion som kräver att arbete och utövande av föräldraansvar ska skrivas in tydligare i lagstiftningen. Lars U Granberg, socialdemokratisk ledamot i Socialutskottet sade i en intervju att arbete och föräldraansvar varit en ickefråga i svensk handikappolitik. Carina Fasth håller med om detta och anser att det handlar om hur man ser på personer med funktionsnedsättning.
- Arbete och föräldraskap präglar fortfarande inte den förväntade bilden av en person med funktionsnedsättning.
I LSS-kommittén fanns det en tanke att i första hand värna de med de största behoven..
- Det är så jobbigt med diskussioner om vem som ska få vad, eftersom det till slut landar i vem som ska bli utan. Det är bättre att enas om vad assistans är till för och driva en gemensam linje. Jag tror dock att det finns en öppning att genom konkreta argument lyfta in arbete och föräldraskap som erkända behov i assistans, säger Carina Fasth.
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.